Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Nedir?

Bir sanığa isnat edilen suç sebebi ile mahkeme tarafından verilen ceza iki yıldan az ise veya adli para cezası ise mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verebilir. Mahkeme tarafından iki yıldan az bir mahkumiyet cezası veya adli para cezası alan kişilere hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının silinmesi konusunda bir yaptırım uygulanması için sanığın daha önceden herhangi bir suçtan mahkum olmamış olması gerekmektedir.

Bunun yanında sanığın dava boyunca mahkemedeki davranışları ve kişilik özellikleri gibi durumlar göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği kanaatine mahkemece varılması gerekmektedir. Ayrıca işlenen suç nedeni ile mağdurun veya kamunun uğradığı zararın tamamen iade edilmesi ve suç işlemeden önceki haline getirilmesi ve tanzim yolu ile tamamen giderilmesi gerekmektedir.

Bir mahkuma hükmün açıklamasının geri bırakılması kararı verildiğinde cezası ertelenmez ve kısa süreli olsa bile seçenek yaptırımlara dönüştürülemez. Mahkumun işlediği suç nedeni ile mağdura veya kamuyu uğrattığı zararı aylık olarak taksitler halinde ödemesi koşulu ile de hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının silinmesi kararı verilebilir.

Denetim süresi içerisinde davanın zaman aşırı durdurulur. Denetim süresi içerisinde mahkumun bir başka kasıtlı olarak işlediği bir başka suç nedeni ile hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı uygulanamaz. Ayrıca hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı anayasada bulunan 174. maddenin koruduğu İnkilap Kanunları kapsamındaki suçlara uygulanamaz.

Mahkemece verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz edilebilir. Ceza Mahkemesi Kanunun 231. maddesi uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen mahkumun denetim süresi içerisinde kasten bir başka suç işlememesi ve denetim süresi boyunca denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin yükümlere uygun bir şekilde hareketlerde bulunması durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı nın silinmesi karına uygun olarak mahkemenin verdiği hükmün kaldırılmasına ve davanın düşmesine karar verilir.

Hükmün kaldırılması ve davanın düşmesi konusunda karar verilmesi için denetim süresi boyunca suç işlememesi ve denetimli serbestlik yükümlülüklerini yerine getirilmesi durumlarında mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Bu durum mahkeme tarafından belirlenen denetim süresinin bitmesi ile yapılabilmektedir. Ceza hukukunun bir konusunu sizinle paylaştık. Ceza hukuku ile ilgili sorularınız için bir ceza avukatı ile görüşerek danışmanlık hizmeti alabilir, davalarınız için vekalet verebilirsiniz.

1 Linkleme “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

  1. fatma çelik Reply

    merhaba hagb kararım bozuldu 2 ay 15 gün hapis cezası bugün tebliğ edildi kaç gün yatarım avukat tutsak işlem hızlanır mı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir