MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK

Milletlerarası Özel Hukuk Yabancı Mahkeme Kararlarının Türk Hukuk Sisteminde Tanınması Hakkında Kurallar Belirler

Her ne kadar kendi bağımsızlıkları olsa da ve hiçbir devlet hiçbir devletin hukuki sistemine, nasıl işleyeceğine karışamasa da dünya üzerinde var olan devletlerin birbirlerinden farklı hukuk kuralları vardır. Hukuk kurallarının konuluş amacına baktığımızda ise toplumu oluşturan bireylerin ihtiyaçlarına ve olması gereken bir düzene göre kanun koyucu ya yeni hukuk kuralları ekler ya da var olan hukuk kurallarını değiştirir. Ve artık gereksinim duymadığı hukuk kurallarının da geçerliliğini bitirir. Bu nedenle ülkeler arasındaki hukuk kuralları ve hukuk kurallarının oluşturduğu müesseselere uygulanacak usuller değişmektedir.

Fakat ülkeler birbirlerinden böyle ne kadar bağımsız olsalar da dünya üzerinde de bir düzene ihtiyaç vardır. Bu nedenle dünya ülkelerinin birçoğunun birbirlerinin içi hukuk kurallarını tanımak ve başka ülkelerde yaşasa da kendi vatandaşı oldukları bireyleri zor duruma sokmamak için birtakım kurallar belirlemişler ve bunu bir hukuk sistemi içerisine oturtturmuşlardır. MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK sistemi bu kuralların düzenlendiği ve hangi yöntemler ile devletlerin başka ülkelerde gerçekleşen hukuk kurallarını tanıyacağını veya hangi devletin hangi devletin hukuk kurallarını tanıyacağını ifade eden bir hukuk dalıdır.

Türkiye de Milletlerarası Özel hukuk sistemini benimsemiş ve birçok dünya devletinin birleştiği bu hukuk sistemindeki kuralları ve usulleri kendi iç hukuk düzenine uygun hale getirerek uygulamaya başlamıştır. Özel hukuk alanındaki konuları düzenleyen bu sistem Türk hukuk sisteminde Medeni Usul hukuku ile yani Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile yakından ilgilidir.

Türk hukuk sisteminin yabancı bir devlette gerçekleşen hukuki işlemin ve mahkeme kararlarının kendi sistemi içerisinde nasıl kabul göreceğini ve nasıl şartlar altında gerçekleşeceğini Milletlerarası Özel hukuk kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu altında incelenmektedir. Özellikle tanıma ve tenfiz davalarının hangi mahkemelerde, hangi şartlar altında ve gerekli belgeler ile nasıl açılacağını ifade eden Hukuk Muhakemeleri Kanunudur. Tarafların hangi konuda yabancı bir mahkemeye başvurduklarını ve ondan sonra Türkiye’de bu kararın tanınmasını istedikleri oldukça önemlidir. Çünkü uyuşmazlığını konusu bize hangi görevli mahkeme ile çalışacağımızı ve bazen de kanun koyucunun belirlediği hangi yetkili mahkemede bu davanın açılacağını bize gösterir.

2 Linkleme “MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK

  1. demirel Reply

    iyi günler avukat bey
    siz western union ve uluslararası davası bakıyormusunuz !

    birleşmiş milletler ve imf’de çalışanlar hakkında

    • Ankara Avukat Post authorReply

      Milletlerarası özel hukukla ilgili bilgi almak için mesai saatleri içerisinde iletişim hatlarımızdan firmamıza ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir